juli 15, 2024

Jonge kandidaten op de kieslijst van waterplatform Groen, Water & Land

Hoorn– Piepjong zijn ze, in vergelijking met alle anderen op de kieslijsten van het waterschap, Mara Telkamp, bijna 18 en Stan Brouwer (18) beiden uit Hoorn. Mara staat op plaats 12 op de kieslijst en Stan op plaats 13 bij waterplatform Groen, Water & Land. Ze vormen samen de fractie Jong! Groen, Water & Land, de jongerenafdeling van het waterplatform. 

Twee weken geleden waren Mara en Stan al aanwezig tijdens het verkiezingsdebat bij het Hoogheemraadschap en ze werden door veel mensen aangesproken. ,,We vielen wel op, omdat we zo jong waren. Dat was wel leuk, want iedereen wilde ook meteen van alles aan ons uitleggen, “ verteld Mara enthousiast. Stan had een leuk gesprek met de dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. ,,Dat was ontzettend leuk, het is een hele toegankelijke man. Je ziet dan ineens de persoon naast de functie. We werden heel warm ontvangen, als we vragen hadden was iedereen bereid om die te beantwoorden.

Het waterbeheer is leuk, vindt Mara, maar de buitenwereld mag er best wel meer van weten. ,,Water- en waterveiligheid is zo belangrijk en bijna niemand weet wat het waterschap doet. Daar willen we graag verandering in brengen. Vooral jongeren willen we betrekken bij het bestuur. Maar we weten zelf ook nog niet wat het waterschap nou allemaal precies doet hoor, we moeten ook nog veel leren.” Goed uitleggen wat het waterschap doet, en dan vooral aan jongeren, dat is de missie van Stan en Mara. ,,We willen vooral informerend zijn, dat moet lukken, hoe we Jong! Groen, Water & Land verder gaan uitbouwen, daar gaan we na de verkiezingen mee verder.” 

Mara en Stan vinden het best stoer om samen op de kieslijsten te staan. ,,Ik vind het wel super dat ik op de dag dat ik voor het eerst mag stemmen, ik ook op mezelf kan stemmen. Dat kunnen niet veel mensen zeggen,” lacht Stan. 

Waterplatform
Mara is in Hoorn bekend als de voormalige kinderstadsdichter. ,,Dat blijft me wel een beetje achtervolgen. Ik heb dat drie jaar gedaan en vond dat best leuk.” Of ze meteen nu gaat dichten over water? ,,Daar heb ik nog niet over nagedacht, ik dicht liever spontaan. Niet als het moet.”

Mara en Stan raakten geïnteresseerd in het waterschap door een vraag van een docent. ,,We werden gevraagd om te brainstormen over het erfgoed van de waterschappen, dat vonden we interessant. Bij die bijeenkomst waren mensen van Groen, Water & land. We hebben contact gehouden en willen ons graag inzetten voor het waterplatform en het waterschap.”

Stan heeft al bestuurlijke ervaring, hij heeft meegedaan aan het Europese Jeugdparlement. ,,Dat was ook zeer interessant, ik ben daarvoor onder andere in Tsjechie en Zwitserland geweest, allemaal leuk en ontzettend leerzaam.”

Trots
Fractievoorzitter Klazien Hartog van waterplatform Groen, Water & Land is trots op de jongerenafdeling en de jonge kandidaten. ,,We willen een brede afspiegeling zijn van ons gebied. Daarom hebben we ook 24 mannen en 24 vrouwen om en om op onze lijst staan. In ons gebied wonen ook veel jongeren die vaak een hele frisse blik hebben op allerlei zaken die in een gebied spelen. Door jongeren aan ons te binden en daarmee actief in gesprek te gaan krijgen wij goede input van de jongeren die de toekomst vormen. Het is goed om naar hen te luisteren en te horen hoe zij naar hun toekomst in verhouding tot water kijken.”